Philips biedt autistische jongeren leerwerkplek


4 september 2013
om 16:05

Aanleiding

Philips experimenteert al een aantal jaren met nieuwe doelgroepen, mede omdat er een tekort aan technisch personeel dreigt. Eén van deze doelgroepen is mensen met autisme. Zij kunnen veel voor de technologische sector betekenen. Ze werken heel nauwkeurig en probleemgericht en zijn vaak bovengemiddeld intelligent.
Daarnaast is het weer aan het werk helpen van deze groep een win-winsituatie. Veel mensen met autisme zijn werkloos en kunnen geen passende baan vinden.

Aanpak

Philips heeft een leerwerktraject voor jonge autisten ontwikkeld. Hierbij is, in overleg met diverse externe partijen, met zowel fysieke- als communicatieve aspecten rekening gehouden.
Wat betreft het fysieke gedeelte is samen met een onderzoeker van het Centrum voor Autisme kritisch naar de werkplek gekeken. Omgevingsfactoren die voor mensen met autisme een storende factor kunnen zijn, zoals een ratelende printer of een zoemende airco, zijn aangepast.
Voor het communicatieve aspect zijn collega’s en leidinggevenden, onder andere in samenwerking met een jobcoach van Werkmans (re-integratiebureau, gespecialiseerd in autisme), goed voorbereid op de komst van, en begeleid in de samenwerking met een collega met autisme. 

Resultaat

Van de 10 jongeren met autisme die in 2011 en 2012 door Philips zijn opgeleid, hebben er momenteel 8 een baan, onder andere bij Daf Trucks, het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en bij Philips zelf.
Daarnaast zijn de jongeren zelf en collega’s van de afdelingen waar de jonge autisten werken en hebben gewerkt, zeer positief over het traject.
Een zeer geslaagd experiment waarmee Philips de toegankelijkheid van de arbeidsmarkt voor mensen met autisme zeker heeft vergroot!

Plaats een reactie

Reactieformulier bij de voorbeeld

Velden met een * zijn verplicht.

Uw naam verschijnt bij uw reactie.

De naam van uw organisatie verschijnt bij de tekst.

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij de tekst. Wij gebruiken het uitsluitend ter verificatie.

Uw reactie in maximaal 400 tekens.

Plaats het getal '231' in bovenstaand veld.