NS wil inclusieve, gastvrije bedrijfscultuur


19 september 2013
om 13:40

Aanleiding

NS wil een inclusieve organisatie zijn. Met een medewerkersbestand dat een afspiegeling is van de Nederlandse arbeidsmarkt. Naast maatschappelijk wenselijk is dit ook economisch noodzakelijk. Door ontwikkelingen als vergrijzing kan NS niet op voorhand groepen uitsluiten.

Aanpak

In haar inclusiebeleid focust NS zich ook op mensen met een beperking, waaronder autisme. Om voor deze groep een toegankelijke en inclusieve organisatie te zijn, heeft NS een aantal stappen ondernomen:

  • Bewustwordingsbijeenkomsten over autisme voor alle medewerkers met als thema: ‘Is autisme een beperking of een talent?’ 
  • Oprichting van een werkgroep autisme en inschakeling van een extern bureau voor autismebegeleiding. 
  • In overleg met de werkgroep autisme zijn zowel fysieke als communicatieve behoeften van medewerkers met autisme in kaart gebracht, zoals concentratiewerkplekken en goede en stapsgewijze begeleiding en coaching.

Resultaat

NS is door al haar inspanningen een pionier die haar inclusiebeleid al op vele manieren naar de praktijk heeft vertaald. Ze inspireert daarmee ook andere organisaties. Bijvoorbeeld als organisator van een werkgeverscongres, waarbij HR-directeuren van grote Nederlandse bedrijven de uitdagingen en kansen rond autisme op de werkvloer in kaart brachten. NS heeft hiermee een beweging in gang gezet.

Plaats een reactie

Reactieformulier bij de voorbeeld

Velden met een * zijn verplicht.

Uw naam verschijnt bij uw reactie.

De naam van uw organisatie verschijnt bij de tekst.

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij de tekst. Wij gebruiken het uitsluitend ter verificatie.

Uw reactie in maximaal 400 tekens.

Plaats het getal '881' in bovenstaand veld.