Opstelling en keuze van meubilair

Een goede opstelling van meubels en variatie in stoelen en tafels maken dat uw klant het verblijf in uw zaak als prettig ervaart. De volgende tips helpen u dit te realiseren:

 • Kies voor meubels die makkelijk te verplaatsen zijn.
  Met verplaatsbare meubels bent u flexibeler en kunt u extra ruimte creëren als dat nodig is. Hiermee speelt u sneller in op de wensen van uw klanten. 
 • Zet meubels niet te dicht op elkaar.
  Een vrije doorgang van minimaal 85 centimeter levert voor de meeste mensen geen problemen op.
 • Zorg voor voldoende beenruimte onder tafels.
  Als de ruimte onder een tafelblad tot aan de grond 70 centimeter is, kunnen klanten hun rolstoel onder de tafel rijden. Gebruik eventueel houten blokjes waarmee u de tafel gemakkelijk kunt verhogen.
 • Kies stoelen die niet allemaal hetzelfde zijn.
  Wat voor de ene persoon een goede stoel is, kan voor iemand anders juist een slechte keuze zijn: te hoog, te laag, te smal, te weinig steun. Bied uw klanten daarom meerdere keuzes. Bijvoorbeeld stoelen met en zonder armleuningen en stoelen met verschillende hoogten. Heeft u een winkel? Zet een paar stoelen neer zodat mensen even kunnen rusten als ze willen.
 • Maak gebruik van de ITS-criteria voor meubels.
  De ITS-criteria zijn gebaseerd op het Handboek voor Toegankelijkheid. Overweeg ook om toe te werken naar het behalen van het ITS-keurmerk voor een goed toegankelijk gebouw.